Problemy jelitowe a dieta – co jeść podczas biegunki?

Udostępnij
Pytanie

Kilka dni temu moja córka przeszła infekcję wirusową, którą chyba mnie zaraziła. Od wczoraj mam stan podgorączkowy i biegunkę, a każdy normalny posiłek sprawia, że muszę biec do łazienki. Koleżanka doradziła mi, żebym zastosowała odpowiednią dietę. Co powinnam jeść podczas biegunki?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

Biegunka jest najczęściej spowodowana infekcją wirusową i wymaga leczenia objawowego. Oprócz odpowiedniego nawodnienia, które ma na celu zapobiec odwodnieniu, wskazane jest też włączenie diety lekkostrawnej. Na czas choroby zrezygnuj z produktów bogatych w błonnik – zastąp je suchą bułką, długo gotowanym, białym ryżem, płatkami kukurydzianymi i sucharami. Pomocne w zmniejszeniu dolegliwości mogą być także: wywary z zupy, banany, gotowane jabłka, ziemniaki i marchew. Pektyny zawarte w poddanych obróbce termicznej jabłkach i marchwi, zwiększają gęstość stolca i zmniejszają częstość wizyt w toalecie. Pamiętaj, iż w razie utrzymywania się lub nasilenia dolegliwości konieczna jest konsultacja z lekarzem.